Pierniczki

2012_DSC_2622

Przepis na ciasto:
0,5 kg prawdziwego miodu
2 szkl. cukru
25 dkg smalcu lub masła
1,5 kg mąki
3 całe jajka
3 łyżeczki sody rozpuszczonej w pół szklanki zimnego mleka
0,5 łyżeczki soli
3 torebki przyprawy korzennej plus imbir, cynamon, kolendra, kardamon

Wykonanie (ok. 4 tyg. przed Świętami):
Miód z cukrem i miodem podgrzać stopniowo do rozpuszczenia (uważać, żeby się nie skrystalizowało), dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Kulę schować do glinianego garnka i wsadzić do lodówki.

Z ciasta w tych proporcjach (tydzień przed Świętami) pieczemy jeden piernik (w blaszce do keksu), a z reszty robimy pierniczki.
Piernik pieczemy w temperaturze 150 st. (przykryty folią aluminiową) z czasem zwiększając temperaturę do 180 st. Czas pieczenia to ok. 1 h.
Po upieczeniu wystudzony piernik zawijamy w folie aluminiową i wsadzamy do worka wraz ze skórkami z jabłek (powodują mięknięcie).

Pierniczki ozdabiamy lukrem, najlepszy jest z cukru pudru i białek.

Dodaj komentarz